MORINGA

En gruppe af landsbyens bønder arbejder sammen med "Maison de la Santé" - landsbyens sundhedshus - om at dyrke moringa, hvis tørrede blade bruges som kosttilskud til underernærede børn og gravide kvinder. Etablering af moringaplantagen er bl.a. sket med støtte fra Udlodningsmidlerne (tidl. Tips- og Lottomidlerne) Lidt uden for landsbyen Pah er der nu plantet omkring 150 træer. Mange familier i landsbyen har desuden fået små træer, som de har plantet på gårdspladsen nær deres hus, så de altid har det sunde afgrøder lige ved hånden.

Kort om moringa:Træet Moringa oleifera har i mange hundrede år været brugt som naturlægemiddel mod bl.a. hud-, åndedræts- og fordøjelsessygdomme. Og nu udråbes det som nyt middel i kampen mod sult og under­ernæring. Moringatræet kan tåle tørke, dets blade er pakket med vitaminer og mineraler, og det kan vokse over 3,5 m på en sæson. Det meste af træet kan indtages, fra de stærke frø til de sødbitre blade. Gram for gram indeholder tørret moringa: 25 × mere jern end spinat 17 × mere kalcium end mælk 15 × mere kalium end banan 10 × mere A-vitamin end gulerod 9 × mere protein end yoghurt. Du kan læse mere om moringa på www.karite.dk 

Et nyt projekt for kvinder i Burkina Faso med tilknytning til Fil Bleu, hvoraf flere er enker eller ugifte er startet med støtte fra Novo medarbejdernes Honorarfond samt penge fra salg af Karités produkter - I efteråret 2020 fik kvinderne deres første høst. Friske moringablade blev tørret og knust til moringapulver ( farin de Moringa). Kvinderne fik lavet en cykelanhænger så de lettere kunne hente vand ved brønden til kunstvanding. I december fik projektet så den glædelige meddelelse, at Medarbejdernes Honorarfond i Novo også ville støtte fase 2 i projektet, hvilket at der bl.a. bliver mulighed for at bygge et tørrehus til kvinderne.

se www.karite.dk