SUNDHED

"Savoir pour Pouvoir kaldte vi projektet, der på initiativ af kvinder i landsbyen Pah startede i 2009, hvor IK modtog økonomisk støtte fra CISU.
Det første der skete var, at der blev bygget et sundhedshus ( Maison de la Santé) med fødestue og skadestue. Landsbyen leverer sten og arbejdskraft til byggeriet. Der dannes en lokal sundhedskomité, som skal støtte sundheds-personalet og arbejde på en langsigtet bæredygtighed. De traditionelle behandlere inddrages i sundhedsarbejdet. Personalet tager på kursus og kommer i praktik på klinikker med veluddannet personale. Sundhedshuset benyttes også af folk fra nabolandsbyerne. Det skaber økonomi for sundhedshuset. Med sundhedshuset som udgangspunkt arrangerer personalet workshops om hygiejne og ernæring for landsbyens befolkning og folk fra de omkringliggende landsbyer. Støtten fra CISU er nu slut, men projektet fortsætter.
Der er sket mange forbedringer på det sundhedsmæssige område for kvinderne i Pah. En af de vigtige er, at antallet af dødsfald i forbindelse med fødsel, graviditet eller som følge af blødninger eller infektioner er faldet markant siden fødeklinikken blev oprettet i 2010. Kvinderne føder nu under hygiejniske forhold; den lokale jordemoder er blevet efteruddannet; kvinderne kommer til kontrol, og der er etableret et forebyggende arbejde i samarbejde med det regionale sundhedshus - Altsammen forbedringer som mindsker risikoen for mor og barn. Dertil skal også tilføjes de oplysningskampagner om hygiejne, som Maison de la Santé (Sundhedshuset) har taget initiativ til på lokalt plan.
I 2015 blev landsbyen Pah udvalgt blandt regionens 33 landsbyer som den bedste by  med hensyn til sundhed og hygiejne. I "præmie" fik landsbyen en lukket brønd placeret i nærheden af  "Maison de la Santé" .
For at støtte aktiviteterne i sundhedshuset i Pah kan du købe sundhedsaktier. Alle beløb går ubeskåret til projektet og bl.a. til at købe malariamedicin og kosttilskud til småbørn og gravide i år med dårlig høstudbytte.
 
Læs mere om mere om projektet her
 

 

© 2016 International kontakt  -  info@iknet.dk

  • Facebook Social Icon