Nyhedsbrev oktober 2020

Klik i foto for at se det større

Fil Bleu landsby.jpg
Cykler fra Bornholm.jpg
Mad til børn i landsbyen Pah i  Mali

Rejser

2 rejser blev gennemført i det tidlige forår ( Senegal), men så blev vi indhentet af Covid-19 og måtte aflyse en velforberedt og fuldtegnet temarejse til Marokko kort tid før, vi skulle afsted.

IK refunderede deltagerne det beløb, som IK ikke havde forudbetalt, og rejseforsikringer refunderede resten.

To gode begivenheder, hvor medlemmerne mødes og udveksler idéer og erfaringer, måtte aflyses.

Vi håber at kunne vende tilbage med både generalforsamling og medlemstræf på Ærø i 2021.

Generalforsamling & medlemstræf

Container til Pah, Mali

Pga. urolighederne i Mali, var indholdet af den container, som IK og deltagere fra Aarsdale Borgerforening havde sendt til landsbyen i 2019, aldrig kommet  længere end til regionsbyen Bandiagara. Her blev alle tingene opmagasineret, mens man ventede på større sikkerhed på vejene. I maj  kunne materialet endelig komme videre. Det blev læsset på lastbiler og transporteret med militæreskorte til landsbyen.

Cykelværkstedet

Med containeren var der rigtig mange cykler, værktøj og reservedele til de unges arbejdsplads, men pga.af covid-19 vurderede man, at det ikke var fornuftig at åbne værkstedet. Det ville trække mange mennesker til udefra, når det rygtedes, at man kunne få repareret eller købe cykler i Pah. I mellemtiden kom regntiden, hvor også de unge skulle arbejde i landbruget. Nu er der kommet besked fra landsbyen, at de unge åbner værkstedet medio november, når høsten er overstået.

Skolen i Pah

I skoleåret 2019/2020 var der 264 elever i skolen med en lille overvægt af piger (15).

I Pah har skolen ikke været lukket pga. covid-19, som det har været tilfældet mange andre steder i Mali - og i Pah har lærerne ikke strejket, som det også har været tilfældet mange andre steder i landet. Men afgangsklasserne måtte selvfølgelig følge de samme bestemmelser, som i det øvrige land, hvilket betød, at de elever, der skulle til afsluttende eksam, først fik ferie ultimo juni.

I august blev der sluttet forlig med lærernes organisation. Alle skoler er planlagt til at starte 1. november i år.

Fil Bleu - "butik i det grønne"

 I coronatider måtte der tænkes alternativt - også for Fil Bleu. Hen over sommeren var der ugentlige arrangementer ved “Den Blå” i Aarsdale på Bornholm. Her passede medlemmer på skift “butikken” og fik mange gode erfaringsudvekslinger og diskussioner om Verdensmålene. I et par måneder havde vi også hver onsdag en lille bod på Svaneke Torv.

Men derudover var alle formidlingstiltag/arrangementer desværre aflyst. Fil Bleu savnede meget 

at deltage på festivalen, “Musik ved Præstø Fjord”, som vi havde gjort de sidste 3 år. Økonomisk var sommeren meget tilfredstillende for Fil Bleu projektet. Kik ind på Fil Bleu hjemmeside  www.filbleu.dk - Måske er der en julegave, du kan bruge, og så er det lige tid til at bestille nu.

mikrokredit i IK.jpeg

IK's Mikrolån

Et mikrolån på et år til en kvindegruppe i landsbyen Kani i Burkina Faso blev prompte tilbagebetalt på dagen.

En yngre kvindelig iværksætter, Catherine Sawadogo, der havde fået et to-årigt lån, betalte halvdelen tilbage før tid.

Men for den unge Roumoual, der havde fået et mindre lån til indkøb af foder til det hold smågrise han selv havde anskaffet, gik det ikke så godt. Alle grisene døde. De fik afrikansk svinepest, der er en  meget smitsom sygdom, hvor dødeligheden nærmer sig 100%. Alle grise i hele landsbyen blev smittet og døde.

www.iknet.dk

Ekstremt vejr i Burkina Faso & Mali

28 juli blev folk i Ouagadougou meget overraskede, da jorden pludselig blev hvid, dækket af store hagl. I begyndelsen af september og flere dage frem blev hele landet ramt af en voldsom regn, der gjorde rigtig mange familier hjemløse og skoler og andre offentlige bygninger blev fyldt med familier, som var blevet drevet ud af deres hjem pga. regnen. På landet kom der også store skader på høsten og meget kvæg omkom.

Også store regnmængder faldt i Mali, og i landsbyen Pah er man nu ved at genopbygge meget af landsbyen.

Kort om situationen i Mali

Skærmbillede 2020-10-15 kl. 21.55.41.png
Medicin til landsby i Mali

I flere dogonlandsbyer har man denne sensommer haft maskerne og fetischerne fremme og holdt traditionelle ceremonier for den fred, man ønsker sig så indtrængende.

 

Sikkerhedssituationen er lokalt - ifølge IKs koordinator, Sidi Karembé - blevet bedre, men en rapport fra FN fortæller om 375 civile dræbt de sidste 3 måneder - de fleste i  den centrale del af Mali, ved  Mopti og ved Segou. Der er også blevet taget gidsler, fortrinsvis administratorer som prefekter, guvernører o.lign. Antallet er opgjort til 93 - også for de sidste 3 måneder.

 

I slutningen af september blev der frigivet 4 gidsler bl. a. den franske nødhjælpsarbejder, Sophie Pétronin, som havde tilbragt næsten 4 år som gidsel et sted i Sahara og den malinesiske oppositionsleder Somaïli Cissé, som blev taget som gidsel for 7 måneder siden blev også frigivet af jihadisterne. Til gengæld  blev der udvekslet 200 fængslede påstående jihaddister, som blev modtaget i det nordlige Mali med fest og mange slagtede geder af selveste Lyad Ag Ghali, lederen af Ansar Dine (en  gruppering med tilknytning til al- Qaida).

D. 18 august overtog militæret magten i Mali og afsatte præsidenten. Ecowas (det  økonomiske fællesskab af vestafrikanske lande; 15 medlemslande) protesterede og indførte embargo mod landet (grænserne blev lukket; intet kom ind eller ud undtagen det mest livsnødvendige). Kravet fra Ecowas var, at der skulle indsættes en civil overgangsregering. Juntaen indsatte Bah Ndaw som præsident, tidligere forsvarsminister og pensioneret oberst som præsident. Som vicepræsident kuplederen oberst Assimi Goïta. Ecowas accepterede på trods af, at man kunne diskutere, om der er tale om en "civil regering". Den embargo, som varede 45 dage blev ophævet d. 5.oktober.

.

Medicin til "Maison de la Santé"

www.karite.dk

I september finansierede midler fra “Sundhedsgruppen” i IK en forsendelse af indsamlet medicin fra et lægehuse i Næstved. Tidligere på året blev der indkøbt malariamedicin til sundhedshuset og sæbe til skolen, så børnene kan vaske hænder.Alt finansieret af  sundhedsgruppen i IK.

Kvinder på kursus

“Karité” som er en arbejdsgruppe i IK, der sælger produkter fra kvinder i Mali og Burkina Faso har dels med støtte fra Novo Nordisk Honorarfond og indtægt ved salget af produkterne  i Danmark finansieret etablering af en lille plantage på omkring 100 moringatræer. Kvinderne er gode til at passe træerne, og det er deres ejendom. I disse dage (okt. 2020) er kvinderne på kursus i forarbejdning af moringabladene til kosttilskud. Læs mere om moringa på www.karite.dk