"SIDEN SIDST"

56dd276e-2b89-4182-85e9-8c5bf969acbb.jpg

Kvinderne får bygget et tørrehus

371ea863-4d20-4180-8a27-c85ad139837b.jpg

Kvinderne pløjer

c63c9bf3-0ba1-4876-ba4c-aa68de084ebc.jpg

Nye vaskeanlæg til skolen

bb8403f3-d936-432b-84a7-0b0b77f3816b.jpg

Mændende samles for at bede om freden- Tabaski

67215d37-b848-4cb4-9ecc-54474a7e2c4f.jpg

Cykelværkstedet arbejder for de lokale

9f5da803-b82e-4838-9fcb-245fa6921390.jpg

Børnene får nyt tøj i anledning af tabaskifesten

I landsbyen Pah har alle ansvaret for at jorden bliver dyrket og passet
De unge er arbejder på landsbyen marker.  Alle er med, når jorden skal bearbejdes. De unge arbejder på de marker, der er længst væk fra landsbyen.  Arbejdet er for hele landsbyen og der er ikke tale om lønnet arbejde.
Skolen i Pah
På skolen i Pah er børnene gode til at vaske hænder. de gode vaner startede for mange år siden , da sundhedsgruppen i IK arrangerede workshops og rollespil om at vaske hænder. Senere tilmeldte skolen sig den årlige "vaske hænder dag " i UNICEF . For at støtte de gode vaner og specielt under disse corona tider, har sundhedsgruppen finansieret indkøb af sæber ( til et helt skoleårs forbrug) og til indkøb nogle mindre vaskeanlæg.
Moussa er død
Den 15 april 2021 døde Moussa Degoga. Han var den ældste i landsbyen, og landsbyens traditionelle helbreder. Lige siden IK i samarbejde med landsbyen startede "Maison de la Santé" støttet af  Civilsamfundspuljen, har der været et godt samarbejde med Moussa  og de andre traditionelle behandlere. Moussa havde stor viden, om hvilke planter man kan bruge fra naturen og der var bud efter ham, ikke kun fra landsbyens beboere, men også fra landsbyer lang borte fra. Tit måtte Moussa går over bjerget med sin stok og sin lædersæk. Så var han borte i fler dage.  Moussa var ikke muslim og skal begraves oppe i bjerget på en klippehylde over landsbyen.
Cykelværkstedet i Pah 
er så småt begyndt at fungere efter nedlukningen i forbindelse med corona. Først og fremmest  er værkstedet åbent for de lokale beboere i landsbyen og de nærmeste landbyer. Skiltet ved vejen, som blev taget ned pgra. sikkerhedsmæssige hensyn er endnu ikke sat op ved landevejen.
Situationen i Mali og Burkina Faso er kritisk p. gr.a. den politiske og sociale uro i hele Mali.  IK har kontakt med folk både i Burkina Faso og Mali. Vi følger  udviklingen med spænding og håber den vil skabe bedre forhold i landet. Vi har ugentligt kontakt med projekterne. Læs mere og bliv klogere på situationen i Mali her  
Projekt "Maangi" i Senegal  er startet I samarbejde med en kvindegruppe i en fiskerlandsby på Sine Saloum halvøen i Senegal som har fået støtte  fra Civilsamfundspuljen i CISU er startet. Planlægning af de 2 første workshops som skal foregå i begyndelsen af juli  i samarbejde med naturteknikere fra  det statslige reservatkontor er  færdig. Projektet handler om plantning af mangrove, og plastikforurening.  Vi er glade for samarbejdet med CISU og den gode vejledning vi har fået i planlægningen af projektet.
Støtte til AMUP & et mikrolån
Situationen i det nordlige Burkina Faso er meget vanskelig for lokalbefolkningen og for de lokale NGO'er.
I IK har vi besluttet at støtte AMUP, hvis president Ik har kendt og samarbejdet med gennem mange år.
AMUP var lokal forankret i landsbyen Baraboulé, men pgra. angreb fra væbnede grupper, der brændte landsbyen af, måtte befolkningen flytte. AMUP ( Association Mains Unies de Pella") har nu "hovedkvarter" i Djibo. IK betaler husleje for AMUP et år.
Moussa Badini, som er formand for AMUP har fået bevilliget et 1-årigt rentefrit lån til indkøb af en ny race geder, der skal trives godt  i det tørre Sahel.
 
Garango - Moringaprojekt for kvinder tilknyttet Fil Bleu
I det sydlige Burkina Faso er kvinderne i Projekt Moringa, støttet af  medarbejdernes Honorarfond i Novo Nordisk og midler fra salg af cremer fra "Karité gruppen", i fuld gang med at etablere tørrerum til deres produktion af moringablade. 
En af de unge kvinder fra gruppen har desuden været på kursus i dyrkning af Artemisia Annua ( kinesisk bynke/malurt) som er effektivt mod malaria og andre febersygdomme. Rachel som har taget studentereksamen med meget fine karakterer er nu blevet interesseret i at studere landbrug og er blevet indskrevet på en afdeling af Universitetet i Ouagadougou. Hun studerer nu i Tenkodougou ca 20 km borte fra den landsby, hvor hun bor. Læs mere her https://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/Aktuel_Naturvidenskab/nr-1/AN1-2014malurt.pdf

Moussa "le vieux", Pah Mali

Mussa-i-pah.jpg

Børnene flokkes om de nye vaskeanlæg

7d5a96e0-ed9d-40dc-9a68-6a3bcc64fa47.jpg

Kursus i Artemisia Annua

f22528f5-d380-42c5-8921-de62c1f1ba2e.jpg